Hemmagjord Citronkaka
Utsökt Citronkaka - En enkel klassikerFör ca. 4 pers, Ingredienser:
- 150 g. Smör - rumstempererat
- 2 tsk. vaniljsocker med topp
- 1 citron ekologisk, både skal och juice
Gul glasyr
- 125 g florsocker
- Pastöriserad äggvita
- Gul karamellfärg
Tillvägagångssätt:
1. Blanda rumstempererat smör (ej smält) i en skål och rör ihop det med rörsockret så att du får en slät smet
2. Riv skalet från den ekologiska citronen i skålen, pressa ur saften från citronen och lägg i. Rör ut det tillsammans med vaniljsockret.
3. Rör sedan ner äggen, ett i taget.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner det i degen med en sked. Rör till sist ner lite helmjölk i smeten.
5. Smörj en ugnsform, diameter på 18 cm, med smör och strö över lite rörsocker.
6. Fördela smeten jämnt i formen.
7. Sätt in formen i en förvärmd ugn på 170 grader varmluft, och grädda den i ca 35 min.
8. Stick med en nål, och om ingen smet fastnar är kakan klar
9. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.
10. Mät upp florsocker och rör ner pastöriserad äggvita tillsammans med gul konditorifärg. Var noga med att inte göra den för tunn.
11. Bred glasyren över kakan och låt nu glasyren stelna.
12. Ta ut citronkakan ur ugnsformen och dela den med en vass kniv. Du har nu två citronhalvmånar.