Ärtsoppa och pannkakor

Här är en populär svensk maträtt som är billig och enkel att laga

Ärtsoppa:

Ingredienser:

500 g gula ärtor
1 lök
1 morot
1 bit rotselleri (valfritt)
1 l vatten
1-2 köttbuljongtärningar (valfritt)
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:

Blötlägg de gula ärtorna över natten eller i minst 8 timmar.
Skölj de blötlagda ärtorna och lägg dem i en stor kastrull.
Tillsätt hackad lök, morot och rotselleri i kastrullen.
Häll över vatten så det täcker ärtorna och grönsakerna. Tillsätt köttbuljongtärningar om du vill ha extra smak.
Koka upp soppan och låt den sedan småkoka under lock i cirka 1-1,5 timmar, eller tills ärtorna är mjuka och soppan har tjocknat. Rör om då och då och skumma av vid behov.
Smaka av soppan med salt och peppar innan servering.
Pannkakor:

Ingredienser:

2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 ägg
En nypa salt
Smör eller olja till stekning
Instruktioner:

Vispa ihop vetemjöl, mjölk, ägg och salt till en jämn smet utan klumpar.
Värm upp en stekpanna och tillsätt lite smör eller olja.
Häll en liten mängd smet i stekpannan och vicka på pannan så smeten fördelas jämnt.
Stek pannkakan på medelhög värme tills den får fin färg på båda sidor.
Upprepa med resten av smeten tills du har lagt alla pannkakor.
Servera den varma ärtsoppan med pannkakorna och eventuellt lite lingonsylt för en klassisk svensk måltid. Det är en näringsrik och mättande måltid som är perfekt för en budgetvänlig middag. Smaklig måltid!

Vi har hittat detta recept i Danmark – besök gratis kokboken här.
Gratiskogebog.dk


Posted

in

,

by